уторак, 5. март 2019.

DUPLJAK-GOLEMA ČUKA

    Drugi po velicini vrh na Staroj planini posle Midzora je Dupljak 2032m. Nekoliko puta smo bili na njemu i to uglavnom iz pravca Babinog zuba. Krecete na uspon stazom ka Midzoru nekih 6km. prvo savladavsi Zarkovu cuku zatim dalje ka Prilepskom vrhu i Tupanaru. Odatle mozete i grebenom ka prevoju Vucja jama a mozete i donjim putem stazom kroz kleku jer tu imate i izvor pitke vode koja u letnjim mesecima mnogo znaci. Moram da priznam da mi je za nijansu zanimljiviji uspon ka njemu nego ka Midzoru.
Od prevoja krece jaci uspon ka Dupljaku uz sjajan pogled na okolinu.                Babin zub -Dupljak-Golema cuka-Gravaljosa-Crni vrh 26.8.2018.


     Pre dve godine smo imali nezaboravnu avanturu sa drugarima iz Zajecara. Posto je u organizaciji niskog planinarskog kluba bio uspon na Dupljak veliki broj planinara je tog dana krenuo ka njemu. Ali nas desetak se ne vraca istom stazom vec nastavlja ka Golemoj i Šilja cuki kako bi  od nje sislo u selo Crni vrh. Sve bese lepo do Goleme cuke ali dalje se staza gubi, ostaje samo kleka, rastinje, kamenje, izuzetno tesko kretanje. Morali smo se kretati grebenom sve do pogodnog mesta za silazak ka selu Gravaljosa. Na svu srecu u kasno popodne spustismo se u selo ali do Crnog vrha ima jos nekoliko km. Tako da smo u selo stigli oko 21.30h .Nekoliko fotografija sa te nezaboravne avanture. Bez obzira na sve bese divno druzenje i jedno novo iskustvo! 
             Zavrsni uspon na Dupljak      Zajecarci i pirocanci nakon Dupljaka nastavljaju grebenom do sjajne Goleme cuke 


      Da smo znali sta nas ceka ne bi se izlezavali bezbrizno na suncu 😊


    Od Goleme cuke ka Silja cuki prava prasuma.Kamenje uraslo u kleku pa ne vidis gde gazis.....


              Tako je to izgledalo sa drugarima iz Zajecara avgusta 2017. godine
         

                                       Crni vrh -Dupljak-Golema cuka 3.6.2018.


   Prosle godine u leto dosli smo na ideju da po prvi put krenemo ka Dupljaku iz sela Crni vrh. Prethodnog dana je odrzana trka tako da su nam markacije i gore kroz kleku utabana staza olaksale kretanje. Iz sela polazimo stazom kroz sumu uz Golemu reku.  Po izlasku iz sume kraj puta nailazimo na šumske jagode, koje su dobro dosle da povratimo snagu i nastavimo dalje. Osim jagoda livade su prekrivene mirisnim zbunovima lekovitog bilja.

Posle par sati konstantnog uspona izlazimo  na put odakle krece tezi deo kroz kleku ka karauli Mirica.Inace vreme tog dana i nije bilo najbolje. Sijalo je sunce ali su se motali i oblaci preteci da pokvare uspon. Ali bili smo uporni i praveci veoma kratke pauze brzo se kretali ka vrhu. Nas cilj je u stvari bio nakon Dupljaka otici na Golemu čuku gde je u to vreme nesvakidasnji, predivan prizor. Predeo oko čuke je u potpunosti prekriven belim tepihom od cveća. 


   
        Po izlasku iz sume pojavljuje se putokaz za Midzor ali mi kada izadjemo na prevoj idemo na levo ka Dupljaku ..

 Prosle godine smo zbog kise odustali, ovoga puta smo bili odlucni da ispunimo cilj. Jos jedan razlog je i sto su gore trebali da izadju nasi dragi drugari iz Bugarske sa kojima se vec tradicionalno godinama susrecemo na vrhovima Stare planine i od kojih smo i saznali za ovaj prirodni fenomen. Oni cvet zovu Čoble i svake godine izlaze da uzivaju u njegovoj lepoti a kod nas smo nasli podatak da se zove Ovceblejka. Posle smo uz pomoc prijatelja i saznali pravo ime ovog cveta. Spada u grupu Anemone narcissiflora (Sunovratna sumarica ) Inace cvet je otrovan.
 Anemone su zeljaste višegodišnje biljke.Cveta ju krajem leta i cele jeseni.Odgovara joj senovito i vlažno tlo.Na jednoj cvetnoj dršci visine 80 cm bude mnoštvo belih krupnih cvetova.Buket belih anemona koji se gleda 10 min odmara oči i zamor će nestati.
https://www.plantea.com.hr/sunovratna-sumarica/?fbclid=IwAR0HQKqIogkldzs0qmAJUYQzRoBZ7MsnyCSwA30HdK_FTNY2YwKnemGezkc

                Prolazimo pored karaule i kroz kleku idemo ka prevoju Vucja jama 

   Krenusmo da pravimo slalom kroz kleku penjuci se ka prevoju Vucja jama. Nailazimo i na izvor pitke vode.Kratka pauza pa dalje pre kise.


                                  Pogled unazad i pogled na prostranstvo kleke 

                                     Na prevoj su pristigli drugari iz Bugarske ...

 Muski clanovi ekipe su vec izasli i na opste zadovoljstvo gotovo u isti momenat stigao je deo ekipe drugara iz Bugarske. Posle drugarskih pozdrava nastavljamo zajednickim snagama ka Dupljaku gde je vec  ranije pristiglo nekoliko njihovih ljudi. 


                                                       Vrh Dupljak ispred nas 

                             Evo nam i prvih zbunova ovog sjajnog cveca 

                   Nas dragi prijatelj Valeri Velkov iz Bugarske iz mesta Ciprovci 


                           Zajednicka na Dupljaku 2032m pa dalje ka Golemoj cuki 

Oblaci vec pocinju da prete kisom tako da posle zajednickog fotografisanja nastavljamo dalje ka Golemoj cuki koja je  udaljena od Dupljaka oko 2km. 

Sledi  silazak sa Dupljaka, uspon na 1972m -silazak pa opet uspon  ka Golemom kamenu 1969m. Nimalo jednostavno posto ceo dan hodamo sa vrlo malo pauze upravo zbog kisnih oblaka.  Što se vise priblizavaš beli tepih postaje sve izraženiji ali isto tako i u daljini počinje grmljavina.


 Prizor koji vidite stigavsi u podnožje čuke je nestvaran. Mnostvo žbunova belih cvetova lejuja se na vetru. Sledi fotografisanje i uzivanje u prelepom prizoru ali ne zadugo grmljavina je sve blize da bi se ubrzo spustio i pljusak. 

Vadi kabanice i trazi kakav takav zaklon ispod stena od kise a i grmljavine koju nimalo ne volim narocito na visini. Odustali smo i od samog uspona na Golemi kamen iako smo bili na par metara od stena jer kada se kisa malo stisala trebalo je krenuti sve to nazad...opet gore dole. Kisa je poremetila i druzenje sa drugarima iz Bugarske ali opet i to je bilo dovoljno i presrecni smo sto smo ove godine imali prilike da vidimo ovaj divan cvet. Od prevoja vec krece spust i opet slalom kroz kleku ka Mirici  sitna kisa i povremena grmljavina pratila nas je sve do karaule. Sunce se najzad promoli na trenutak tako da konacno pravimo pauzu za rucak. Nakon odmora opet spust kroz sumu ka selu.Tako se zavrsi bez obzira na kisu i grmljavinu jedan savrsen dan. Odusevljeni prizorom koji smo videli krenusmo nazad ka Pirotu. Duzina cele staze je oko 24km. i preko 1000m. visinske razlike. Nimalo laka tura ali definitivno za pamcenje.  Ovo ce zasigurno postati jedna od akcija koju cemo uvrstiti u plan obilaska nase divne Stare planine! 


                                                                                                               Snezana i Nenad Lazic 2 коментара: