петак, 22. фебруар 2019.

TUPAVICA -IZVORIŠTE -STRAŽNA ČUKA -PONOR

   
    Jedan od najposecenijuh kao i najpristupacnijih vodopada na Staroj planini je zasigurno Tupavica. Smesten na stotinak metara od Dojkinacke reke i oko 4km. od sela Dojkinci. Selo Dojkinci udaljeno je oko 38km. od Pirota. Do njega vodi asvaltni put preko sela Rsovci ,Visocka Rzana, vikend naselja Vrelo i sela Brlog.Dalje do vodopada najbolje i najlepse je pesaciti uz Dojkinacku reku ili sa malo visljim autom mozete preci tih 4km.ali oprezno zbog kamenja koje vam moze ostetiti auto.


   

Do pre dve godine veliki problem narocito kada je velika voda predstavljao je prelaz preko reke. Voda je odnela most tako da je prelaz preko njegovih ostataka bio rizican i pretio je da se okupate u ledenoj reci.Postojao je i drugi prilaz ali preko privatnog imanja za koga mnogi nisu znali i vracali se razocarani jer nisu stigli do vodopada. Sada konacno postoji nov drveni most koga smo sa prijateljima svecano otvorili u jesen  2017 😊  tako da mozete krenuti bez problema .

Novoizgradjeni most
 

Markirana staza postoji od samog sela kao i mesta za odmor.Tupavica visine 15m.pleni svojom lepotom u svim godisnjim dobima. Naravno najlepsa je u prolece i jesen kada je i najbogatija vodom kada se niz crvene stene  slivaju slapovi vode ali  je i atrktivna  kada je u potpunosti zaledjena. 


Posto je Tupavica takoreci usput kad god bi se vracali sa neke akcije svratili bi do nje.Da li ste se nekada zapitali sta je iznad ,odakle dolazi ta voda? E pa mi jesmo. Mnogo vodopada na Staroj smo obisli sve do izvorista pa tako dodjosmo na ideju da to uradimo i ovde, da napravimo kruznu turu od oko 20km. Plan je da se popnemo uz vodopad koji je na nekih 1000mnv, izadjemo na izvoriste i potom na vrh Straznu cuku 1772m spustimo se onda na Klisuru , Ponor i kroz Duboki Dol pravo u Dojkince.Tako sa prijateljima 2.4.2017 krecemo u akciju. Posto nas ceka dosta hodanja krecemo u ranu zoru put sela. Jutro sveze prijatno za setnju. Nakon nekih sat hoda stizemo do Medjudolskog dola gde je smestena Tupavica, posle fotografisanja, sa leve strane penjemo se strmom stazom iznad vodopada.Prolece je i drvece je jos uvek bez vegetacije a dole jos uvek suvo lisce kroz koje se ponegde probija poneki cvetic vesnik proleca. Nema nekih vecih kaskada u dolu ali je okolina lepa, kamenje obraslo mahovinom i bukve na mestima cudnog oblika, dok se jutarnji zraci sunca probijaju kroz gole grane.
Posle nekog vremena kretanja uz potok izlazimo do jedne zanimljive stene da bi se posle  vratili u dol.


A nakon nekog vremena suma biva sve redja da bi zatim izasli iz nje na jednu sirinu prekrivenu poleglom suvom travom izmedju koje vijuga potok. A tu su i neizbezni vesnici proleca safrani,jagorcevina.     Oprezno se krecemo jer zbog guste trave se ne vide rupe u koje se moze upasti i povrediti noga. Ali bez obzira predeo je divan. 
Neki nisu odoleli prolecnom suncu pa su legli kraj potoka da odmore:) 
Nakon uzivanja kraj potoka izlazimo na levo na greben (kojim se mozete kretati sve do vrha ako ne zelite ici kroz dol i put odakle se pruza lep pogled na okolinu.    Prolazimo i kraj izvora pitke vode da bi onda usli u drugi krak ka jednom od izvorista vodopada.
Ispod Strazne cuke su ustvari izvori koji se dodatno povecaju kada se topi sneg ,klize niz dva manja dola da bi se dole spojili i cinili Medjudolski Dol.    
     Okolina carobna ,zubor vode , cudne stene, kamenje izmedju koga se ugnjezdila poneka kleka kao i jele.


                                Preko ogromnog kamenja idemo oprezno ka izvoristu .
        I tako posle vise sati hoda od sela, uz vodopad, kroz dol stizemo na izvoriste Tupavice. Ponekad me ovakva mesta oduseve vise nego sam vodopad. Videti to blago kako izvire na toj visini ostavlja poseban utisak !

         Sada sledi malo tezi deo kroz kleku do vrha Strazna cuka 1772m. Na mestima jos uvek ima snega.

  A kada savladate i taj deo bicete nagradjeni savrsenim pogledom na vrh Kopren i okolinu.Na donjoj fotografiji --ispod  zimzelene sume smestio se Dabidzin potok na kome se nalazi jedan od najvecih kaskadnih vodopada --Koprenski 103m.


           Vrh Strazna Cuka ... ispod nas vodopadi Sosine vunije kao i dolina Jelovicke reke. A naspram nas Kaca kamen i na desno vrh Tupanac, Mucubaba, Begova kula i najistocnija tacka Srbije Srebrna glava.

           Kroz kleku i potom preko tepiha od safrana silazimo sa Strazne cuke i idemo ka Klisuri i kraskoj uvali Ponor.

                                                        
                                                                     Ka Ponoru


                   Vodopad u Ponoru  (dva potoka se spajaju u pecini a potom voda ponire )                     

       Nakon ove kruzne ture  od nekih 20km  vratili smo se posle nekoliko meseci tacnije u jesen sa prijateljima  iz Nisa i pirocancima ponovo, samo smo isli u suprotnom pravcu, kroz Duboki Do ka Ponoru , Straznoj Cuki i spust ka vodopadu. Nekoliko fotografija sa te akcije.
                     Malo smo se igrali i uzivali u divnom jesenjem suncu na Straznoj cuki.


                                                                                              Snezana i Nenad Lazic 

Нема коментара:

Постави коментар