уторак, 22. јануар 2019.

KANJON KAMIČKE REKE

       Jedan od manje poznatih bisera prirode u pirotskoj opstini nalazi se 14km juzno od Pirota nadomak sela Kamik na Kamickoj reci u podnozju Vlaske planine. Kanjon neopisive lepote duzine nekih 2-3 km u cijoj se okolini nalazi izvor lekovite vode, pecina, vodenice i mnostvo lepih vodopada. Putokazi ne postoje kao i staza kroz kanjon. Iako je mali potrebna je velika opreznost, jer kada je velika voda mora se penjati uz strme litice kako bi zaobisli vodopad. 
SVETENA VODA
    U prolece 24.4.2012 smo se  biciklama dovezli do Kamika. Na pocetku sela srecemo zenu kod koje ostavljamo bicikle. Na nase pitanje kuda najbolje za kanjon mestanka krece da nam pokaze put. Zahvalni zeni nastavljamo dalje sami preko livade ka napustenim vodenicama. Divan prolecni dan, priroda se budi, miris rascvetalog drveca opija dusu, a u daljini preko zelenih livada nazire se Midzor jos uvek pod snegom. Inace u prolece je kanjon bogat vodom dok leti voda presusi. Idemo prvo da nadjemo izvor Svetene vode.                                                                                                 
    Nedaleko od prve vodenice nailazimo na coveka sa stadom koza. Zastajemo da popricamo i informisemo gde je najpogodnije uci u kanjon. Prica nam o nekadasnjem zivotu u selu, vodenicama koje su bile zive. Iznad kanjona postoji mala pecina "Babina iza", posto je skrivena u sumi  tesko bi je sami nasli, covek se ponudi da nas odvede do nje. U njoj je po prici zivela baba sa porodicom nakon sto su joj Turci zapalili kucu. Ali pre toga nas vodi do neobicne "Dzacine vodenice". To je jedna okrugla rupa u steni i kojoj je bio vodenicki tocak. Navodi nam imena "bumbaka" (virova) kao sto su Djavolski, Konjski, Govedji bumbak kao i "Tamno vrelo". Krecemo kroz sumu ka pecini, provlacimo se kroz otvor u steni i ulazimo u pecinu. Nakon obilaska silazimo strmom stazom ka reci hvatajuci se za rastinje jer je vlazno i klizavo. Tu nas covek ostavlja, vraca se svojim kozicama a mi nastavljamo dalje sami. Nakon Konjskog i Govedjeg bumbaka stizemo do mesta zvanog Tamno vrelo, voda izvire u pecini i sliva se u Kamicku reku.         
SJAJAN POGLED NA MIDZOR


POGLED NA KANJON 


                                                           NEOBICNA DZACINA VODENICA                                                                              
                                                                                              







    Zbog guste vegetacije sunce skoro i ne dopire u kanjon. Drvece je isprepletalo svoje grane formirajuci tunel, sa strane strme litice u kanjonu veliko kamenje obraslo mahovinom i mnostvo vodopada. Uglavnom se mora kretati kroz vodu, jedino je bilo tesko penjati se da bi se zaobisao vodopad, jer bez konopca se tesko prolazi, cizme su nam dobro dosle za kretanje kroz vodu ali za penjanje i ne bas.







Prepreke su pocele bivati sve teze. Voda velika, ne mozes kroz vir, uz vodopad, sa strane cinile se nesavladive litice tako da posle mozda km. odustajemo i vracamo se nazad.





  
Nakon dve godine u prolece 2014 vraticemo se ponovo u Kamik i kanjon u nadi da ga tada prodjemo i istrazimo celog. Da li ce nam uspeti i da li cemo savladati sve prepreke u nastavku...

                      


Snezana i Nenad Lazic 

2 коментара: