среда, 16. јануар 2019.

VODOPADI JERISORSKOG DOLA -PARK IZ DOBA JURE

    Jerisorski Do nalazi se u okolini staroplaninskog sela Topli Do na oko 38km od Pirota. Udaljen je nekih 6km od sela i jedan je od najdivljijih predela ovoga kraja, malo ko od planinara zna za njega, uglavnom se obilaze Piljski i Cunguljski vodopad kao i vodopadi u Kiselickom Dolu.
Prvi put smo ga posetili leta 2015 god., posto smo do svih mesta dolazili biciklama nije bilo jednostavno u jednom danu voziti do sela potom hodati do vodopada i sve to nazad. Tako da smo to ostavili za leto i odmor. Napravili smo kamp na mestu zvanom Sredorek gde se Studenicka reka uliva u Javorsku. Ranom zorom krenuli smo po prvi put u avanturu i upoznavanje Jerisorskog Dola, toliko puta smo prosli pored njega iduci ka Cunguljskom vodopadu, Kurtulskom... 
Ako hocete da uzivate u vodopadima bogatim vodom najbolje je obici ga u prolece kada se topi sneg ako hocete pravu divljinu, prasumu u leto kada je vegetacija bujna i kada zelenilo opija. Do njega nema obelezene staze, potrebna vam je dobra volja, dobra kondicija i naravno opreznost zbog strmih terena i krenite u avanturu i predele kao iz bajke ili kako ja volim da kazem "Park iz doba jure".

GRUJIN VODOPAD U LETO 2015.
Dol se nalazi izmedju Lisevskog dola i Studenicke reke. Od sela Topli Do ide se u pravcu Piljskog vodopada, za njega u samom selu postoji oznaka. Kada stignete do skretanja za Pilj prelazite Lisevski potok i nastavljate dalje jos oko 1,5km do narednog dola, predjete Jarisorski potok, nema potrebe tu ulaziti jer par metara dalje na desno ima put koji je prosecen za secu sume, jedino taj deo kvari sliku i divljinu dola, ali ubrzo prelazite potok i krecete u avanturu. Prvi vodopad je relativno blizu, Grujin vodopad nosi ime po Grujinom vrhu 1300m, ako se udaljite od vodopada videcete iznad i gornju kaskadu. Odavde je vec potrebna velika opreznost, narocito kada je velika voda i kada su klizave stene. Vodopad se obilazi ukoso sa desne strane, zemlja pomesana sa kamenjem kliza pa treba paziti da se ne obori kamen na ostale clanove ekipe.


NA POCETKU DOLA BULDUZER KVARI SLIKU 

POGLED I NA GORNJU KASKADU 
OVO JE SRBIJA 
OBILAZIMO VODOPAD NA GORE SA DESNE STRANE 
GORNJA KASKADA GRUJINOG VODOPADA

Obilazimo Grujin vodopad, vrlo blizu je jos jedna manja kaskada a odmah nakon nekih dvadesetak metara pojavljuje se jos jedan zanimljiv vodopad, jednako je lep i sa malo vode, ali ga je zato teze obilaziti kada je velika voda zbog klizavih stena.





  
Penjemo se i uz ovaj vodopad i onda sledi malo laksi teren uz potok, ali sa fantasticnom okolinom, kamenje obraslo mahovinom, suma kao iz bajke. Kao sto rekoh ovde nama staze, najpogodniju stazu pravite sami prelazeci cesto sa jedne na drugu stranu potoka. Ovde nema drvoseca, ovde drvece umire samo, mocne bukve ponosno stoje cineci ovaj predeo nestvarnim.
PRIRODNI MOST

Posle nekih 2km hoda uz potok stizemo do Zelenog vodopada, kada smo ga prvi put ugledali ocarao nas je svojom lepotom. Vodopadu smo dali ime "zeleni" zbog stene niz koju se sliva voda,  u celosti je obrasla mahovinom. Nas prijatelj iz Toplog Dola nam je rekao da ga oni zovu Komin, ali mi kao i nasi drugari iz Nisa prekrstismo ga u "Zeleni" vodopad jer mu zaista pristaje to ime. Njegova visina je nesto preko 10m, tada nam je to bila krajnja tacka dokle smo isli, jer uz njega dalje nije moglo osim sa posebnom opremom za penjanje, pokusali smo da ga obidjemo sa leve strane, medjutim bila je velika greska, Teren strm, kamenje kliza, nemate oslonac tako da smo na vreme odustali i spustili se dole do vodopada. Za prvi put i to je bilo sasvim dovoljno.










Posle nekoliko meseci vratili smo se ponovo do Zelenog vodopada u nadi da cemo ovoga puta naci nacin da ga zaobidjemo i nastavimo da istrazujemo dol dalje. Prosli put smo isli s leve strane, sada idemo desnom stranom, takodje strm teren ali opet savladiv za razliku od proslog puta. Izlazimo oprezno do stene i krecemo se uz njih dalje i dolazimo iznad vodopada. Ispred nas cinila se nesavladiva stena. Krecemo ispod stene preko kamenja gde nailazimo na jos jedan manji vodopad, zaobilazimo i njega, i nailazimo na jos jedan dvokaskadni vodopad.

PROLAZ ISPOD STENE 

 IZA JE JOS JEDAN VODOPAD







Tu je kraj nase avanture. Zbog nedostatka vremena krecemo na desno da se penjemo strmo kroz sumu nekih 70m  do puta koji  posle nekih kilometar hoda izlazi  na put Topli Do - Beledje, jer vracati se kroz dol istom stazom bilo bi suvise naporno. Po izlasku na put krecemo se na desno ka selu prolazeci pored  gornje kaskade Piljskog vodopada. Istrazivanje celog Jarisorskog dola ostavljamo za neki drugi put!                                                                                                                                                                                                                                               Snezana i Nenad Lazic 



Нема коментара:

Постави коментар